2015-06-08

Munkáltatói szponzoráció – állandó lakosi státusz

Az Employer Nomination Scheme (ENS – „Nagyvárosi PR”, 186-os vízumalosztály) és a Regional Sponsored Migration Scheme (RSMS – „Regionális PR”, 187-es vízumalosztály) vízumok létrehozásának oka megegyezik a 457-es vízumok történetével: lehetővé teszi ausztrál cégeknek, hogy külföldi munkaerőt szponzoráljanak akkor, amikor nem találnak megfelelő, szakképzett ausztrál embert a munkaerő piacon.

Mindkét vízumtípus hiányszakma listához kötött és mindkettőre jelenleg 3 féle módon lehet jelentkezni. Ezek közül az egyik a 457-es vízumról történő átmenet.  Tehát, ha valaki 2 évet már eltöltött 457-es vízumon és ugyanaz a cég szponzorálja tovább PR vízumra. A másik lehetőség, ha valaki 2 évet még nem töltött el 457-es vízumon, vagy akár egy napot sem. Ekkor magasabb kritériumokkal, az ú.n. Direct Entry stream-en keresztül szintén tud ezekre a vízumokra jelentkezni. A harmadik eset a Labour Agreement, amikor a szponzoráló cég speciális 2 oldalú szerződésben az állammal egyedi kritériumok szerint szponzorálhat. (Munkáltatói csoport lobby-tevékenysége folytán kialkudott különleges enyhítések adott szakmai területeken/ágazatokban, mint pl. bányászat.)

Azonban a 2017. április 18-ai változások ezen vízumtípusokat is jelentős mértékben érintették.

2017 április 18. után ENS vízum Direct Entry Stream-jére az új MLTSSL és STSOL összevont listákról lehet szponzorálni, de a Transitional Stream-nél még használható a régi hiányszakma lista. RSMS vízumok esetén 2018 márciusáig szinte minden szakma szponzorálható. Ugyanis a regionális PR hiányszakma listája külön kormányrendeletben van szabályozva jelenleg, amit nem érintettek a változások.

2018 márciusa után csak az MLTSSL listáról lehet majd szponzorálni mindkét vízum fajtánál, ami RSMS vízumok esetén kiegészül majd pár mezőgazdasági szakmával pluszban.

Ezen vízumokat a következő közös tulajdonságaik miatt vehetjük egy kalap alá:
  • állandó lakosi státuszt (PR, azaz „Permanent Resident”) biztosító vízumok
  • Teljes idejű munkavállalást biztosítanak
  • szponzor léte feltétel
  • márciusa előtt beadott vízumkérelmek esetén minimum két éves munkaszerződést kell aláírni, 2018. márciusa után beadott vízumkérelmek esetén pedig minimum három éves munkaszerződést
  • 3 féle módon lehet rájuk jelentkezni
  • PR vízumok, ezért a szükséges licence- szel, kamarai tagsági regisztrációval rendelkezni kell (csak bizonyos szakmák esetén)
  • Direct entry stream esetén 2017. július 1. után 45 éven alulinak kell lennie a jelentkezőnek a vízumkérelem beadásának pillanatában, 2018. márciusától a 45 éves korhatárt kiterjesztik a többi jelentkezési módra is
  • július 1-től 6.0-ás IELTS nyelvvizsga szükséges minden egyes részfeladaton és minden egyes jelentkezési módnál
  • márciustól csak az MLTSSL listán szereplő szakmákkal lehet tovább menni PR-ra (ENS / RSMS egyaránt) és feltétel minden esetben, hogy az illető előtte 3 évet eltöltsön a 457-es vízumon, illetve annak utódján TSS-en
  • márciustól előírják mind az ENS, mind az RSMS vízumok esetén a minimum bért, amit ki kell fizetni a munkáltatónak
  • márciustól legalább három év releváns szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie a jelentkezőnek
  • Megerősített követelmények az ausztráliai munkaerő képzési hozzájárulások kapcsán a szponzor cég irányában

Megjegyzés: Regionális Ausztráliának számít egész Ausztrália területe kivéve hat nagyvárost, ezek Sydney, Newcastle, Wollongong, Brisbane, Gold Coast és Melbourne

A vízumra való jelentkezésnek két fázisa van.
Az első fázis:

a nominálás. Amíg az ENS esetén a szponzoráló céget vizsgálják, hogy megfelel-e az előírt kritériumoknak, addig RSMS esetén a nominálás kiegészül még egy eljárással: a régióban erre a célra felhatalmazott szervnek (Regional Certifying Body – RCB) szintén jóvá kell hagynia a nominálást. Ezért az RCB feladata azt „elő-bírálni”, hogy az adott cégnél valóban szükség van-e a pozícióra, amit helyi munkaerőből nem lehetett betölteni, ugyanis az RSMS vízumot a régió adja. Az RSMS vízum számára várhatóan 2018 márciusától pár mezőgazdasági jellegű szakmát pluszban választhatóvá tesznek.

Fontos megemlíteni még, hogy az RCB jóváhagyása nem kötelezi a Bevándorlási Hivatalt. Tehát a Hivatal a nominálási kérelmet annak ellenére elutasíthatja, hogy az RCB megerősítette, hogy a régióban szükség van a külföldi munkaerőre.

A második fázis:

amikor a szponzorált jelentkezik a vízumra. Azt, hogy a 3 járható út közül melyiket választja, függ attól, hogy előtte mennyi időt töltött 457-es vízumon illetve, hogy un. Labour Agreement keretén belül szponzorálják-e  Illetve mostmár számít az is, hogy a 457-es vízumát ki és mikor szerezte meg és ebben az átmeneti időben milyen rendelkezések, kivételek vonatkoznak rá.

Különbségek az ENS – „Nagyvárosi PR”, 186-os vízumalosztály és az RSMS – „Regionális PR”, 187-es vízumalosztály között

  • ENS – szakmaelismertetést kérnek, a cég a hat nagyváros valamelyikében van bejelentve
  • RSMS – régió adja, a cég a régióban van bejelentve. Itt csak akkor kérnek szakmaelismertetést, ha szakmunkás szakma van szponzorálva és a jelentkező az iskolai végzettségét nem Ausztráliában szerezte meg.

Megjegyzés: 2018. márciusi változások előtt a regionális vízum könnyebb feltételekkel bír. Azonban ezt követően a különbség gyakorlatilag eltűnik az ENS és az RSMS között, így az számít, hogy a szponzor hova van bejelentve.

 

GYIK az ENS/RSMS-hez

Tanulóvízumon vagyok, de egy cég megszponzorál ENS / RSMS-es vízumra. Ahogy bemegy a vízumkérelmem, ugye már nem kell iskolába járnom?

De kell. Mindaddig, amíg nincs meg az újabb vízumod, a meglévő vízum szabályait kell teljesítened.

 

Bridging Visa A-n vagyok. Tudok jelentkezni ENS / RSMS vízumra?

Igen. Bridging visa A, B és C-ről tudsz jelentkezni ezekre a vízumokra.

 

Az ENS / RSMS vízumokon már jár a Medicare?

Igen, a vízumbeadás pillanatában kapunk egy Acknowledgment Letter-t, és ezzel a levéllel plusz az útleveleddel már tudsz jelentkezni a Medicare-re. Amíg a vízumod nincs meg, ideiglenes Medicare kártyát kapsz, amit utána átváltanak állandóra.

 

Az ENS / RSMS vízumon felmondhatok a munkáltatómnak?

Amikor a vízumkérelem beadásra kerül, Te arra vállalsz kötelezettséget, hogy 2 évig (2018. márciusától 3 évig) a szponzoráló cégnek dolgozol. Illetve megjelenik egy figyelmeztetés is, hogy amennyiben a munkaviszonyod 2 (2018. márciustól 3) évnél korábban megszűnik, akkor tudomásul veszed, hogy a vízumodat törölhetik. Ugyanakkor a szponzoráló cégnek PR vízum esetén nincs lejelentési kötelezettsége. Így ha a Bevándorlási Hivatalnak nem jut a tudomására, hogy Te már nem a szponzoráló cégnek dolgozol, akkor gyakorlatilag semmi nem történik a vízumoddal. Azonban egyetlen esetben mégis törölhetik a vízumodat: regionális PR esetén ha a régiót 2 éven belül munkavégzés céljából elhagyod.

 

Mi van akkor, ha a munkáltatóm 2 éven belül felmond nekem?

Be kell bizonyítanod, hogy Te mindent megtettél annak érdekében, hogy ugyanolyan munkát találj, mint amire megszponzoráltak és a régión kívül munkát nem vállalhatsz, amíg a 2 év le nem telik.

 

Mivel bizonyítom, hogy mindent megtettem, hogy olyan munkát találjak, mint amire szponzoráltak?

Elvileg ha legalább 3 helyre és ugyanarra a pozícióra beadod a jelentkezésedet, mint amire a vízumodat megkaptad és tudod bizonyítani, hogy nem Téged választottak, akkor a jelenlegi joggyakorlat szerint ezt elfogadja a Bevándorlási Hivatal.

 

Mit értesz ezalatt, hogy „munkavégzés céljából” nem hagyhatom el a régiót?

Azt, hogy regionális PR esetén azt vállaltad, hogy 2 évig a régióban dolgozol. Tehát nem-regionális-területen lakhatsz, amennyiben a régióba jársz ki dolgozni.

 

A családomnak is a régióban kell dolgoznia RSMS vízum esetén?

Nem, ők bárhol lehetnek, főleg ha a gyerekek az iskola miatt más városhoz vannak kötve.

 

Mint főjelentkezőnek milyen nyelvvizsgát kell tennem?

Az alábbi táblázat felsorolja az érvényes nyelvvizsgákat és pontszámokat:

Angol teszt Minimum pontszám az egyes részfeladatokon
Hallgatás utáni szövegértés Olvasás Beszéd Írás
IELTS 6.0 6.0 6.0 6.0
OET B B B B
TOEFL iBT 12 13 18 21
PTE 50 50 50 50
CAE 169 169 169 169

 

Még nincs meg a nyelvvizsgám, beadhatom anélkül a vízumkérelmet?

A 457-es vízummal ellentétben a főjelentkezőnek már a vízumbeadás pillanatában rendelkeznie kell a szükséges nyelvvizsgával. Azonban 18 éven felüli családtag esetén elég, ha az elbírálás időpontjában van meg az eredmény.

 

Meddig érvényes a nyelvvizsgám?

A jogszabály azt mondja, hogy főjelentkező esetében a vízumkérelem beadását megelőző 3 évben letett nyelvvizsga az érvényes. Érdekesség, hogy házastársnál és a 18 éven felüli gyermeknél csak a 12 hónapnál nem régebbi eredményt fogadják el.

 

A házastársamnak kell nyelvvizsga ehhez a vízumhoz?

Főszabály szerint a házastársnak és minden 18 éven felüli gyermeknek is kell nyelvvizsgát tenni, azonban a jogszabály számos kivételt biztosít, amivel kiváltható a nyelvvizsga. További információért kérlek vedd fel a NextVisa-val a kapcsolatot.

 

Súlyosabb egészségügyi problémával rendelkezem. Mi van akkor, ha nem megyek át az orvosi vizsgálaton?

Amennyiben 2 évet már eltoltöttél 457-es vízumon és úgy jelentkezel tovább az ENS / RSMS vízumra (Transitional Stream), akkor jogszabály szerint lehet méltányossági kérelmet kérned. Fontos tudnod azonban, hogy ez az opció csak a Transitional Stream-nél áll fent, a Direct Entry Stream erre nem ad lehetőséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás