2015-06-08

Munkáltató általi szponzorvízum – ideiglenes státusz

A 457-es vízum napjaink legtöbbet vitatott vízuma.

Erre a vízumra jelentkeznek a legtöbben és a megadási ráta is ennél a fajtánál a legmagasabb.

A 457-es vízumot a Howard Kormány vezette be 1996-ban. Elsődleges célja az volt, hogy az ausztrál munkaerő piacon létrejött ideiglenes munkaerőhiányt betöltse gyorsan és hatékonyan. Teltek az évek, szigorodtak a szabályok. Az utóbbi években egyre gyakrabban. Ennek ellenére politikai csatározások középpontjában áll mind a mai napig, a pártok felhasználják kampányharcaikban.

Miért?

A válasz nagyon egyszerű. A szponzor cégek nem csak akkor alkalmazzák ezt a vízumfajtát, amikor nem találnak elegendő helyi munkaerőt egy nagyobb projectre. Akkor is ehhez a vízumfajtához nyúlnak, amikor egyáltalán nem találnak szakembert az adott munkára. Évek alatt kialakult az az általános nézet és tapasztalat a szponzor cégek körében, hogy a külföldi munkaerő nem csak szakmailag képzettebb, de lojálisabb és sokkal megbízhatóbb is. Így a munkáltatóknak érdekében állt inkább külföldi munkaerőt behozni, mint a saját „portájukon” jobban körül nézni.

A másik ok, hogy az esetek nagy részében már nem ideiglenesen, hanem végleg betöltik a munkaerőhiányt. Ugyanis a 457-es vízum lehetőséget ad az állandó lakosi státusz (PR), majd az állampolgárság megszerzésére.

Természetesen ez egyáltalán nem tetszett / tetszik a munkás szakszervezeteknek. Joggal érezhetik azt, hogy a külföldi munkaerő elveszi az ausztráloktól a munkát. Pedig az éremnek mindig két oldala van…

Ezen előzmények után érthető, ha a mindenkori kormány igyekszik úgy alakítani a szabályokon, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon.

Emiatt váratlanul, de nem teljesen előzmények nélkül Malcolm Turnbull, Ausztrália miniszterelnöke 2017. április 18-án bejelentette, hogy jelentős változtatásokat vezet be a szponzor vízumokat illetően azonnali hatállyal.

  1. márciusában fog végleg megszűnni a 457-es vízum, amikor átveszi helyét a TSS vízum. (mi lesz a vízumalosztály száma, még nem tudni). Erre a vízumra már csak úgy lehet jelentkezni, ha minimum 2 év munkatapasztalatot le tud igazolni a jelentkező (ezzel zárják ki, hogy a frissen végzett nemzetközi diákok illetve Work and Holiday / Working Holiday vízumosok itt tudjanak maradni) és a nominált szakmának rajta kell lennie az STSOL illetve a MLTSSL listák egyikén. Ha a szakma az STSOL listán van rajta azt is bizonyítani kell, hogy a jelentkező csak ideiglenesen kíván az országban maradni. (hogy ezt mivel kell majd bizonyítanunk, még senki sem tudja)

A 457-es vízumra való jelentkezésnek 3 fázisa van.

1) Az első fázisban (sponsorship application) a szponzoráló céget vizsgálják meg, hogy aktívan és jogszerűen működik-e. Amennyiben a cég megfelel az előírt követelményeknek, akkor 1,5 illetve 5 évre kapja meg a szponzorálási engedélyt.

2) A második fázisban (nomination application) a nominált pozíciót vizsgálják: szüksége van-e a cégnek a megjelölt hiányszakmára, az hogyan illeszkedik a cég profiljába, milyen munkafeltételekkel kívánják alkalmazni a külföldi munkavállalót. Ebben a fázisban vizsgálják azt is, hogy a cég valóban meggyőzödött-e arról, hogy nincs alkalmasabb ausztrál munkaerő, mint a szponzorált külföldi.

3) A harmadik fázisban a vízumra jelentkezőt vizsgálják: megvan-e az a szakmai tudása és / vagy gyakorlata, ami ahhoz kell, hogy a hiányszakmát betöltse, feladatát ellássa és rendelkezik-e a szükséges angol tudással.

Általános jellemzők:

  • ideiglenes vízum, ami 1 naptól 4 évig adható
  • a vízum lejárta után újra igényelhető
  • rajta lehet a családod is
  • annyiszor utazol vele ki és be az országból, amennyiszer szeretnél (és amennyiszer a munkáltatód és a pénztárcád engedi)
  • Gyermekek után a legtöbb államban tandíjmentességet lehet kérni

Követelmények:

  • egy cégnek szponzorálnia kell téged
  • Két új hiányszakma listát hoztak létre 2017. április 19-ével, amelyek életbe is léptek. A korábbi SOL lista helyett létrehozták a Medium and Long-term Strategic Skills List-et (MLTSSL), és a régi CSOL lista helyett a Short-term Skilled Occupation List-et (STSOL). (Új hiányszakma lista itt: https://www.legislation.gov.au/Details/F2017L00450) Shedule 1 = MLTSSL, Schedule 2 = STSOL 216 szakmát levettek a hiányszakma listákról (Törölt szakmák listája itt: https://www.mia.org.au/documents/item/1112) További 59 szakma szponzorálását feltételekhez kötik (index számmal vannak jelölve ezen a listán: https://www.legislation.gov.au/Details/F2017L00450). 24 szakmát csak a régióban lehet nominálni (a fenti listáról a 12-es és 24-es számmal jelölt szakmák)
  • Ha valakinek a nominált szakmája a STSOL listán van rajta, összesen 2 évre kaphat vízumot április 18. után, amit esetlegesen újabb 2 évvel hosszabbíthat. Azonban erről a vízumról a későbbiekben nem lehet tovább jelentkezni a PR vízumra
  • Azonban, ha a nominált szakma a MLTSSL listán van, akkor az illető4 évre kaphatja meg a 457-es vízumot 2017. április 18. után és erről a vízumról 3 év után tovább lehet jelentkezni PR-ra, ha az illető a 45. életévét még nem töltötte be
  • bizonyított iskolai végzettséggel és / vagy szakmai tapasztalattal kell rendelkezned a szponzorálthiányszakmában
  • 2017. július 1-től eltörlik a magas fizetési határt új vízumok esetén, amivel eddig a nyelvvizsgát ki lehetett váltani, változtatják a Training Benchmark-ot és kötelező lesz az erkölcsi bizonyítvány
  • privát – a 457-es vízumnak megfelelő–egészségbiztosítással kell rendelkezned amennyiben a szakmád engedélyköteles, rendelkezned kell a megfelelő szakmai engedéllyel, kamarai tagsággal
  • 2018. márciusáig minden jelentkezőnek elegendő az IELTS (vagy azzal egyenértékű) átlag 5.0 nyelvvizsga, ahol egyik részfeladat sem lehet rosszabb 4.5-nél. 2018. márciusától azonban az MLTSSL listán szereplő szakmák szponzorálásánál megkövetelik az 5.0 eredeményt minden egyes részfeladaton.

A vízum előnyei:

  • relatív hamar megvan
  • amennyiben minimum 3 évet eltöltesz ezen a vízumon és a szakmád az MLTSSL listán van rajta, 45 éves korodig tovább tudsz jelentkezni a PR vízumra, amennyiben a cég erre tovább szponzorál.

A vízum hátrányai:

  • ideiglenes és nagymértékben függ az szponzoráló cég helyzetétől, sőt az adott pozíció helyzetétől (fontos megemlíteni, hogy a szponzorált pozíció esetleges megszűnése estén hivatalosan 60 napod van új szponzort találni vagy egy másik vízumkérelmet beadni, mert utána törlik a vízumot és ilyenkor el kell hagyni az országot.)

 

457-es vízum GYIK

 

Tanulóvízumon vagyok, de egy cég megszponzorál 457-es vízumra. Ahogy bemegy a vízumkérelmem, ugye már nem kell iskolába járnom?

De kell. Mindaddig, amíg nincs meg az újabb vízumod, a meglévő vízum szabályait kell teljesítened.

 

Nincs nyelvvizsgám / lejárt a nyelvvizsgám. Be lehet anélkül adni a 457-es vízumot?

Igen, ennél a vízumnál a nyelvvizsga nem beadáskori, hanem elbíráláskori követelmény. Tehát nem a beadás pillanatában, hanem az elbírálás időpontjában kell a megfelelő szintű nyelvvizsgával rendelkezned. (Nem összekeverendő a PR vízumokkal, ahol már a beadás pillanatában meg kell lennie a nyelvvizsgának a fő jelentkező részéről.)

 

Az átlag 5.0 IELTS General vagy Academic szintű kell, hogy legyen?

Főszabály szerint mindegy. Azonban ha engedélyköteles vagy kamarai tagsághoz kötött szakmában szponzorálnak, az engedélyt kiállító illetve regisztráló szerv kikötheti, hogy melyik típust fogadja csak el.

 

Az 5.0 pontszámot minden egyes részfeladaton teljesíteni kell vagy elég az átlag 5.0?

Főszabály szerint elég az átlag 5.0. Viszont semmelyik részfeladat nem lehet 4.5-nél rosszabb.

Azonban 2018. március után beadott vízumkérelmeknél, ha a szponzorált szakma az MLTSSL listán van rajta, akkor minden egyes részfeladaton megkövetelik majd az 5.0-ás eredményt.

 

Más nyelvvizsgát is elfogadnak vagy csak az IELTS-et?

Elfogadják még a TOEFL iBT-t, a PTE Academic-et, a Cambridge English Advanced-t és az OET-t.

Angol teszt Minimum átlag pontszám: Minimum pontszám az egyes részfeladatokon
Hallgatás utáni szövegértés Olvasás Beszéd Írás
IELTS 5.0 4.5 4.5 4.5 4.5
OET B B B B
TOEFL iBT 36 3 3 12 12
PTE 36 30 30 30 30
CAE 154 147 147 147 147

 

Van felmentés a nyelvvizsga kötelezettség alól?

Igen, amennyiben útlevéllel rendelkezel a következő országokból: USA, Kanada, Új-Zéland, UK, Írország. Valamint, ha legalább 5 évig angol nyelven végezted a tanulmányaidat középiskolában vagy felsőoktatásban. Diplomáciai és konzuli szervezetek tagjai is felmentést kapnak a nyelvvizsga kötelezettség alól. Illetve 2017. július 1-ig beadott vízumkérelmek esetében, ha az éves bruttó alapfizetésed meghaladja a külön rendeletben meghatározott mindenkori határt (jelenleg ez az összeg évi brutto AUD 96,400).

 

Tanuló vízumon vagyok, van OSHC biztosításom. Az jó lesz a 457-es vízumhoz is?

Nem, külön biztosítást kell kötnöd, ami a 457-es vízum szabályainak megfelel. Azonban, ha megvan a 457-es vízum, akkor az OSHC-t töröltesd és a fennmaradó időre kifizetett pénzt vissza tudod igényelni.

 

A családtagjaimnak kell nyelvvizsgát tenniük ehhez a vízumhoz?

Nem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás