2015-06-08

Állandó lakosi státuszt biztosító vízumok

Állandó lakosi státuszt biztosító vízumok

A ‘független’ Independent vízum (sc 189):

Feltételek:

  • a szakmád az MLTSSL (régi SOL utódja) hiányszakma listán van rajta
  • az általános feltételek többi pontjának megfelelsz

Ennél a vízumtípusnál, attól függően, hogy mennyire sok a jelentkező az adott év július 1-én megadott kvótához képest az adott szakmára, két alapvető kimenetel lehetséges:

  • Ha kevés a jelentkező, akkor gyakorlatilag a 60 pont megszerzésével automatikusan beindul a bevándorlási folyamat, a Bevándorlási Hivatal visszajelez a kiválasztásról (meghívót küld), a vízum pedig ezután beadható, ami viszonylag gyors (egy-két hónap) átfutási idővel elbírálásra kerül.
  • Ha sok a jelentkező a kvóta által biztosított helyekhez képest (pl. könyvelői szakma tipikusan ilyen), akkor csak a legmagasabb pontszámúakat hívják meg sorrendben. Tehát elképzelhető, hogy pl. csak 70 ponttal van valakinek esélye. A meghívó után a folyamat ebben az esetben is ugyanaz.

 

Valamelyik szövetségi állam kormánya által történő szponzoráció (sc 190):

Feltételek:

  • a szakmád az STSOL (régi CSOL utódja) hiányszakma listán van és meg is van nyitva az adott államban
  • szövetségi állam nominálása vagyis az adott állam extra követelményeinek megfelelsz (pl. a legtöbb állam feltételként szabja, hogy legalább fél éve az államban élj vagy legyen már munkáltatótól ajánlat egy pozícióra)
  • az általános feltételek többi pontjának megfelelsz
  • minimum 60 pont megléte úgy, hogy abból 5 pontot az állami szponzoráció után kapsz

 

A szándéknyilatkozat benyújtásakor megjelölhetsz egyetlen államot vagy akár többet is, hogy oda szeretnél menni. Amennyiben valamelyik állam kiválaszt, ezért extra pontot kapsz. Viszont cserébe a következőket kell teljesítened:

  • abban az államban kell maradnod minimum 2 évig
  • lakcímváltozást le kell jelentened
  • adatszolgáltatási kötelezettséged lesz
  • a szövetségi állam előírhat egyéb kötelezettségeket is

Pontrendszer

PONTRENDSZER
Életkor
18-24 25
25-32 30
33-39 25
40-44 15
45 fölött 0
Angoltudás
IELTS General 6.0 minden egyes részfeladaton 0
IELTS General 7.0 minden egyes részfeladaton 10
IELTS General 8.0 minden egyes részfeladaton 20
Külföldi szakmai tapasztalat (a meghívó érkezését megelőző 10 évben)1
36 hónap 5
60 hónap 10
96 hónap 15
Ausztrál munkatapasztalat (a meghívó érkezését megelőző 10 évben)1
12 hónap 5
36 hónap 10
60 hónap 15
96 hónap 20
Megjelölt szakmához kapcsolódó ausztrál tanulmányi év
12 hónap 4 éven belül 5
Iskolai végzettség
Phd 20
Felsőfokú végzettség 15
Ausztrál Diploma 10
Ausztrál szakmunkás bizonyítvány 10
Felsőfokú végzettségnél alacsonyabb végzettség amit az illetékes ausztrál hatóság elismert 10
Ausztrál tanulmányok
2 éves kurzus ideje alatt minimum 16 hónapot tanultál és ennek eredményeképpen valamilyen ausztrál végzettséget szereztél 5
Paraprofesszionális nyelvismeret
NAATI által akkreditált 5
Régióban éltél és tanultál
Amennyiben az ausztrál tanulmányokat a regionális Ausztráliában végezted 5
Pontok a társad után
Amennyiben ő is megfelel a minimum követelményeknek (életkor, angol nyelvtudás, szakmaelismertetés) 5
Szövetségi állam szponzorál
sc 190 5
sc 489 10
Kijelölt területen lakó rokon szponzorál
sc 489 10

1: pontok szerezhetők a külföldi és az ausztrál munkatapasztalatra is. Azonban a
pontok összértéke maximum 20 lehet. Csak a pontok adódnak össze, nem az
évek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás