2015-06-08

Családegyesítő vízumok

A családegyesítő vízumok között a gyermekek, szülők és partnerek vízumai tartoznak.

A gyermekek vízumai

Ausztrál állampolgárok, állandó lakosi vízummal rendelkezők vagy arra jogosult új-zélandi állampolgárok (= azon új-zélandi állampolgárok, akik 2001. február 26. előtt érkeztek Ausztráliába) által szponzorált gyermekek a következő vízumokra jelentkezhetnek:

  1. Gyermekek vízumai (101-es és 802-es alosztály)
  2. Adoptált gyermekek vízumai (102-es alosztály)
  3. Közeli hozzátartozó árva gyermekének a szponzorálása (117-es és 837-es alosztály)
  4. Azon gyermekek vízumai, ahol a szülő Partner vízumra jelentkezett és az ideiglenes vízumot már megkapta, de az állandó lakosit még nem

 

Gyermekek vízumai:

A 101-es alosztályra országon kívül, a 802-es alosztályra országon belül lehet jelentkezni, illetve ott is kell tartózkodni, amíg a kérelmet elbírálják.

Mindkét esetben azok a gyermekek jelentkezhetnek ezekre a vízumokra, akik egyedülállóak, az arra jogosult szülő megszponzorálja őket és

  • még nem töltötték be a 18. életévüket vagy
  • már betöltötték, de 25 évnél fiatalabbak és teljes időben felsőoktatási intézményben tanulnak és a szponzoráló szülő nem csak anyagilag támogatja őket, de a mindennapi megélhetést is biztosítja a számukra (iskola, koszt és kvártély), illetve
  • ha 18 éven felüliek és fogyatékkal élnek vagy
  • adoptálták őket

 

Az adoptált gyermekek vízuma:

A 102-es vízumalosztályt arra az esetre hozták létre, amikor valaki országon kívülről szeretne adoptálni gyermeket. Ebben az esetben az adoptáló szülő küldi be a vízumkérelmet a gyermek nevében.

Az adoptált gyermeknek

  • 18 éven alulinak kell lennie
  • Országon kívül kell élnie
  • Vagy már adoptálták vagy az adoptálási eljárás épp folyamatban van
  • Átmegy az orvosi vizsgálaton és karakter teszten
  • Ha a gyermek 18 éven aluli a vízumbeadás pillanatában, de már elmúlt 18 éves az elbíráláskor, jogosultságát veszti erre a vízumra.

 

Közeli hozzátartozó árva gyermekének a szponzorálása:

A 117-es alosztályra országon kívül, a 837-es alosztályra országon belül lehet jelentkezni, illetve ott is kell tartózkodni, amíg a kérelmet elbírálják.

Erre a vízumra azok az egyedülálló, 18 éven aluli gyermekek tudnak jelentkezni, akik árvák vagy a szüleik képtelenek az ellátásukról gondoskodni.

Szponzor lehet

  • Testvér
  • Nagyszülő
  • Nagynéni, nagybácsi
  • És a fentiek mostoha megfelelője, aki
  1. életévét betöltötte és már huzamosabb ideje Ausztráliában él.

 

Azon gyermekek vízumai, ahol a szülő Partner vízumra jelentkezett és az ideiglenes vízumot már megkapta – 445-ös alosztály

Erre a vízumra lehet országon kívül és országon belül is jelentkezni és feltétel, hogy ugyanaz a személy szponzorálja meg a gyermeket, aki a szülőt is szponzorálta a Partner vízumra.

Erre a vízumra a gyermek akkor jelentkezhet, ha nem volt belefoglalva a Partner vízumra jelentkező szülő eredeti vízumkérelmébe.

Ha a gyermek 18 éven felüli, akkor bizonyítani kell, hogy anyagilag függ az ideiglenes Partner vízumon lévő szülőtől vagy fogyatékkal él és ezért munkaképtelen.

A gyermek addig jogosult erre a vízumra jelentkezni, amíg a szülő megkapja az állandó lakosi státuszt biztosító PR vízumot.

Amikor a gyermek megkapja a 445-ös vízumot, azonnal jelentkeznie kell a szülő PR vízumkérelmére, különben illegálissá válik az országban, amikor a szülő PR kérelmét elfogadják.

 

A szülői (parent) vízumok

Ausztráliában szülői vízumra azok jogosultak, akiknek

  • A gyermeke már ausztrál állampolgár vagy állandó lakosi vízummal rendelkezik vagy arra jogosult új-zélandi állampolgár (= azon új-zélandi állampolgárok, akik 2001. február 26. előtt érkeztek Ausztráliába) és
  • A gyermeke már legalább 2 éve jogszerűen Ausztráliában él, és
  • A gyermeke hajlandó megszponzorálni és
  • Ugyanannyi vagy nagyobb számú gyermeke él Ausztráliában, mint külföldön együttesen és
  • Az orvosi vizsgálaton illetve karakter teszten átmegy.

 

A Parent vízumoknak több alosztálya is van. Vannak olyanok, amelyekre csak országon kívül és vannak olyanok is amelyekre országon kívül és országon belül egyaránt lehet jelentkezni.

Országon belül csak azok jogosultak érvényes vízumkérelmet beadni, akik az ausztrál nyugdíjkorhatárt már elérték.

Ezen kívül megkülönböztetjük a vízumfajtákat aszerint is, hogy „csak” a normál eljárási díjat kell fizetni a beadásukkor vagy ennél jóval jelentősebb (AUD 20,000 – AUD 40,000) eljárási összeget.

Előbbi esetben az eljárási idő elhúzódhat akár 30 évig is, utóbbi esetben a jelentkező elsőbbségi eljárást „vásárol” magának, ezzel lerövidítve az eljárási időt 2-2,5 évre. A befizetendő összeg nagysága attól függ, hogy az illető először ideiglenes vízumra jelentkezik és csak azután megy tovább az állandó lakosi vízumra. Vagy már rögtön az állandó lakosi vízumra megy és ilyenkor a magasabb összeget kell fizetni. (Megjegyzés: Az összeg nagysága miatt nem árt tudni, hogy elvileg nem garantált a vízum megadása az összeg befizetése ellenére sem – ugyanakkor az összeg befizetését lehet olyan fázisban is megtenni, amikor már tudható, hogy a vízumot nagy valószínűséggel jóváhagyják, így gyakorlatilag a pénz elvesztésének nincs kockázata.)

Változások

A 2017. év végén bevezetésre kerülő új törvények értelmében arra is van lehetőség, hogy a szülők maximum 10 évig az országban tartózkodhassanak ideiglenes vízumon. Ebben az esetben a szponzoráló gyermeknek kell állnia az orvosi ellátás költségeit. A 10 évet két 5-5 éves kérelemmel lehet elérni, vagyis a második 5 év nem automatikus. Az éves kvótát 15,000 főben maximálták és ezen szülőknek nincs lehetőségük a későbbiekben átjelentkezni az állandó lakosi vízumra.

Az új szabályok értelmében a 3 éves vízum AUD 5000-ba, az 5 éves AUD 10,000-ba és a 10 éves vízum AUD 20,000-ba fog kerülni (ez utóbb 10 000 – 10 000 AUD lesz). Nem lesznek munkavállalói jogok ezen a vízumon, de a szülők informális, rövid kurzusokon tanulhatnak. A cél az, hogy a nagyszülők tudjanak az unokákra vigyázni és velük együtt lenni, amíg a szülők dolgoznak – ezzel csökkentve a nyomást a gyermekgondozás állami finanszírozásán.

2 thoughts on “Családegyesítő vízumok

  • Üdvözlöm, a kérdésem, hogy ha nagyon távoli rokonom él Ausztráliában (nagynéném lánya), a családegyesítő vízumoz igényelhetem?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás